dinsdag 14 oktober 2014

Franse leger valt konvooi in Niger aan

10 oktober - Het Franse leger heeft in Niger met een luchtmobiele operatie een konvooi dat wapens transporteerde van Libië naar Mali vernietigd en strijders die verbonden zijn met Al-Qaida gevangen genomen. De operatie werd ondersteund door Niger. Het is de eerste keer dat een dergelijke aktie officieel is gemeld.
Frankrijk is bezig in het noorden van het land een basis in te richten. De Franse willen militair aanwezig zijn langs de lijn die Tessalit in Mali verbindt met Faya Largeau in het noorden van Tsjaad en de bewegingen van de strijders op de hoogvlakte van Djado-Mangéni en de pas van Salvador bij Agadez in het noorden van Niger kontroleren.
Bronnen: Zone Militaire (Laurent Lagneau), Reuters (John Irish)
UPDATE: 14 oktober - Het betrof een konvooi van Ansar Dine, een fundamentalistische guerrillagroep van de Toearegs, een tiental voertuigen die al een tijd lang via satelliet en drones in de gaten werden gehouden. De Franse aktie is onderdeel van de regionale Operatie Barkhane, die bestaat uit 3000 militairen (waaronder een duizendtal in Gao in Mali), een twintigtal helikopters, 200 pantservoertuigen en 200 trucks, zeven transportvliegtuigen en vier drones. Er zijn plannen om het aantal militairen in november met een gevechtsgroep op te voeren tot 4000, als de Franse troepensterkte in de Centraal Afrikaanse Republiek zou worden verminderd, omdat een VN-macht daar operationeel is geworden.
Bron: Zone Militaire (Laurent Lagneau)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten