vrijdag 24 oktober 2014

Chinese leger gaat vliegveld bouwen in Spratly-archipel

19 oktober - Het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) gaat een vliegveld bouwen op Fiery Cross Reef (Yongshu) op de door diverse landen geclaimde Spratly-eilanden, als vooruitgeschoven basis voor luchtmacht en marine. Volgens de New York Times is China bezig om met baggerwerk riffen in eilanden te veranderen. Op Fiery Cross zijn nu 100 Chinese militairen.
Momenteel zijn er vier vliegvelden op de Spratly's. Het belangrijkste is op het grootste eiland, Taiping, onder kontrole van Taiwan. Taiwan is daar ook bezig met een marinehaven. Maleisië heeft een vliegveld op Swallow Reef, Vietnam op Spratly en de Filipijnen op Thitu. Het Chinese leger heeft tot nu toe alleen een vliegbasis op Woody-eiland in de Paracel-archipel, vanwaaruit hun marineluchtvaartdienst kan opereren, maar dat is nog te ver om luchtsteun te geven aan het Chinese garnizoen op de Spratly's.
Bronnen: Asian Defence News , New York Times (Bree Feng)
UPDATE: 21 november - Fiery Cross Reef was oorspronkelijk onder water met uitzondering van een betonnen platform dat was gebouwd door de Chinese marine. Het garnizoen beschikt over een aanlegsteiger, luchtafweergeschut, verdediging tegen kikvorsmannen, verbindingsuitrusting en een broeikas (greenhouse!).
Bron: Reuters (David Brunnstrom)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten