zondag 14 september 2014

VS en Oekraïne houden marineoefening in de Zwarte Zee

8 september - De driedaagse NAVO-oefening Sea Breeze 2014 (de dertiende keer) van US European Command en de Oekraïne is begonnen. Rond 280 Amerikaanse militairen nemen er aan deel met de destroyer USS Ross (DDG 71), de Oekraïne met vijf schepen van de marine (ook voor bevoorrading) en twee van de kustwacht. Andere deelnemers zijn Georgië (patrouilleboor Sukhumi) en Turkije (fregat Oruc Reis) en drie schepen van Standing NATO Maritime Group Two Task Unit (SNMG2 TU.02). Dat zijn de fregatten Toronto van Canada (250 militairen), Almirante Juan de Borbon van Spanje en Regele Ferdinand van Roemenië. De havens Constanta (Roemenië) en Odessa (Oekraïne) zullen worden gebruikt.
Op 3 september is ook een kleiner schip van de Franse marine, de Commandant Birot, de Zwarte Zee binnengegaan. Het spionageschip Depuy de Lome is op 5 september vertrokken.
Volgende week zullen VS-troepen van de 173ste Airborne Brigade uit Vicenza samen met Oekraïense eenheden oefenen in Yavoriv in de provincie Lviv tijdens oefening Rapid Trident van 16 tot 26 september. Daar nemen 1300 militairen uit 15 landen aan deel.

De Financial Times vermeldt een aantal van de grootste NAVO-oefeningen dit jaar:
Spring Storm, Estland, 14 tot 23 mei, 6000 militairen
Combined Resolve II - Duitsland, Grafenwöhr, 15 mei tot 30 juni, 4000 militairen
Saber Strike - Letland, Adazi, 9 tot 21 juni, 4500 militairen
Saber Junction - Duitsland, Hohenfels, 25 augustus tot 11 september, 5800 militairen
Anakonda - Polen, herfst, 12.000 militairen
Bronnen: Financial Times (Sam Jones), ITAR-Tass, Stars and Stripes

UPDATE: 12 september - De Ross heeft vandaag de Zwarte Zee na afloop van de oefening verlaten. De geleide-wapen-kruiser USS Vella Gulf , ook een frekwente bezoeker de laatste maanden, is momenteel in de Atlantische Oceaan.
Bron: USNI (Sam LaGrone)
UPDATE 2: 18 september - Rapid Trident is begonnen op het International Peace Keeping and Security Center in Yavoriv, een van de grootste oefenterreinen van Europa. Er nemen 700 Oekraïense militairen aan deel, een compagnie VS-troepen  van 173ste Airborne uit Vicenza (200 militairen) en soldaten van 13 andere landen (totaal 1300). De oefening duurt tot 26 september.
Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)
UPDATE 3: 9 oktober - De destroyer USS Cole gaat morgen de Zwarte Zee binnen. Het is het eerste Amerikaanse marineschip daar na oefening Sea Breeze.
Bron: USNI (Sam LaGrone)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten