donderdag 4 september 2014

NAVO frist snelle interventiemacht op

2 september - Op de NAVO-top in Wales komen zeker twee pogingen aan de orde om de snelle interventiemacht van de NAVO, de NATO Response Force (NRF), een nieuwe lik verf te geven.
De eerste is de High Readiness Joint Task Force (HRJTF), ook wel 'speerpuntmacht' genoemd. Deze eenheid van rond 4000 militairen kan in een zeer vroeg stadium van een krisis (zoals nu in de Oekraïne) worden ingezet "als een zichtbare demonstratie van de kollektieve kracht van het bondgenootschap", aldus een NAVO-woordvoerder. Een signaal dus, vooral gericht aan verontruste NAVO-leden, zoals de Baltische staten.
Deze superparate troepenmacht zou binnen 48 uur moeten kunnen optreden in het geval van 'hybride oorlogsvoering'. Hybride oorlogsvoering (in de tijd van de Koude Oorlog ook wel paramilitaire oorlogsvoering, ongeregelde oorlogsvoering, covert action of active measures genoemd) wordt erg breed omschreven als "subversie, gebruik van sociale media voor propaganda, intimidatie door troepenkoncentraties aan de buitengrenzen, desinformatie."
De tweede poging heet Joint Expeditionary Forces (JEF). Dit is een interventiemacht van rond 10.000 militairen gekoncentreerd rond het Britse leger, waarvoor Denemarken, de Baltische staten, Noorwegen en Nederland zich zouden hebben opgegeven met Canada op het vinkentouw. Deze zou vooral ook bedoeld zijn om het Britse leger van de straat te houden na de terugkeer uit Afghanistan en Duitsland, zo suggereert de Financial Times enigszins omfloerst.
Hoe HRJTF en JEF zich moeten verhouden is enigszins onduidelijk. Er wordt wel gesuggereerd dat JEF als latere versterking voor de snel in te zetten speerpunt HRJTF zou kunnen dienen.
De HRJTF is onderdeel van een bredere reeks van 18 maatregelen, het Readiness Action Plan (RAP). Hierin zitten in elk geval ook in het aanleggen van vooruitgeschoven materieel- en munitiedepots, versterken van infrastruktuur en aanleg van bases voor roterende detachementen NAVO-militairen, versterkte oefenaktiviteiten en aanwezigheid van vlootelementen aan de grenzen van het NAVO-gebied en multinationale hoofdkwartieren om een en ander aan te sturen. Het RAP is besloten op de vergadering van ministers van defensie van de NAVO begin juni van dit jaar.
De snelle reaktiemachten zijn niet echt nieuw. Al in november 2002 besloot de NAVO in Praag om NATO Response Force op te richten met als kern een Immediate Response Force (13.000), in te zetten binnen vijf dagen. Deze werd in 2004 operationeel en Nederland heeft daar ook troepen voor geleverd, wat de landmacht betreft bijvoorbeeld ter sterkte van een bataljon. De NRF is echter als eenheid nauwelijks ingezet voor militaire operaties.
Enkele vragen: Verdraagt de nog kortere reaktietijd zich met een effektieve parlementaire kontrole? Zijn geregelde troepen een geschikt middel tegen hybride oorlogsvoerders? Betekent de ruime definitie van de hyrbride oorlogsvoering (subversie, sociale media, propaganda) niet dat in toenemende mate militaire middelen binnenslands in NAVO-landen zullen worden ingezet, ook in geval van sociale onrust?
Bronnen: Financial Times (Sam Jones), Defense News (Julian Hale), Defense News (Pierre Tran)
UPDATE: 5 september - De HRJTF is inmiddels gepromoveerd tot Very High Readiness Joint Task Force (Nederlands: 'supersnelle interventiemacht' - hoewel sommigen van mening zijn dat dit geen officieel taalgebruik van defensie kan zijn). Deze VHRJTF krijgt een hoofdkwartier in Polen (waarschijnlijk Szczecin) en voorwaarts gelegen wapendepots. Zo'n logistieke basis wil de NAVO ook in Turkije, maar gisteren was nog onduidelijk of de Turken dit zouden toestaan. Dit lijkt niet meer alleen om de Oekraïne te gaan. Engeland heeft inmiddels  1000 soldaten voor de nieuwe speerpunt toegezegd. Ook zou het nog tijdens de top een 'letter of intent' willen tekenen om de JEF op te richten. Een derde groep landen wordt geleid door Duitsland en omvat Oost-Europese NAVO-leden. Zij zouden zich richten op versterking van de militaire capaciteiten. Dat lijkt eerder defensief geformuleerd dan het woordgebruik bij de speerpunten.
Bronnen: The Globe and Mail (Steven Chase), Defense News (Andrew Chuter)
Finland en Zweden zullen Host Nation Support memoranda ondertekenen met de NAVO. Hierin worden - van geval tot geval besloten - faciliteiten geleverd aan NAVO-troepen op het grondgebied van deze twee landen, die geen lid zijn van de NAVO. Tijdens krisissituaties kan een beroep worden gedaan op de overeenkomsten.
Bron: Irish Times (Derek Scally)
UPDATE 2: 18 september - De 'nieuwe speerpunt' van de NAVO moet binnen een jaar een initiële operationele status hebben. Het NAVO-hoofdkwartier van Multinational Corps Northeast in Szczecin is inmiddels opgewaardeerd tot een high readiness hoofdkwartier onder leiding van Duitsland, Polen en Denemarken.
Bron: Associated Press (David Rising)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten