zondag 28 september 2014

Belgen, Britten, Denen, Hollanders voegen zich bij de coalitie tegen ISIS

26 september - De Britten gaan zes Tornado gevechtsvliegtuigen bijdragen aan de coalitie tegen ISIS in Irak. De Tornado's zijn al op Cyprus waar ze tot nu toe verkenningen hebben uitgevoerd.
De Deense regering heeft aangekondigd dat ze zeven F-16s met 250 militairen zullen sturen.
België biedt zes F-16's met 120 militairen aan, die al zijn vertrokken vanaf de vliegbasis Florennes, en vrachtvliegtuigen C-130. De Belgen gaan waarschijnlijk vliegen vanaf een Jordaanse basis.
Nederland levert zes F-16s plus twee reserve met 250 militairen. Nederland stuurt ook 130 militaire trainers voor het Iraakse en Koerdische leger.
Geen van de Europese landen heeft momenteel het plan ook in Syrië te gaan opereren.
Turkije heeft bekend gemaakt dat het Turkse luchtruim en de basis Incirlik niet zijn gebruikt bij de luchtaanvallen tegen ISIS.
Bronnen: Los Angeles Times (Christopher Werth, David S. Cloud), Reuters (Philip Blenkinsop), Associated Press, Reuters (Orhan Coskun)
UPDATE: 10 oktober - Spanje stuurt 300 militaire adviseurs naar Irak om het Iraakse leger te trainen. De missie zal zeven tot acht weken duren. Spanje had al eerder gezegd dat de coalitie gebruik mag maken van de militaire bases in Rota (Cadiz) en Moron de la Frontera (Sevilla) en het Spaanse luchtruim en territoriale wateren.
Bron: RIA Novosti
UPDATE 2: 16 oktober - Engeland gaat binnenkort onbemande gewapende drones Reaper verplaatsen van Afghanistan naar Irak. De Reapers zijn normaal gesproken bewapend met twee Paveway lasergeleide bommen en vier Hellfire geleide wapens voor precisieaanvallen. De Britse luchtmacht neemt momenteel al deel met acht Tornado's aan de bombardementen op ISIS.
Bron: AFP
UPDATE 3: 18 november - De eerste aanval met een Britse Reaper op ISIS was op 10 november. Er waren vanaf 22 oktober tot dan toe 22 missies gevlogen. De Britten vliegen ook met een Rivet Joint Boeing RC-135 voor verbindingsinlichtingen.
Bron: Defense News (Andrew Chuter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten