vrijdag 15 augustus 2014

Britten sturen Tornado's, Chinooks naar Noord-Irak

12 augustus - De Britse luchtmacht gaat Tornado GR4 gevechtsvliegtuigen inzetten in Noord-Irak, voorlopig voor verkenning en ondersteuning van humanitaire operaties. De Tornado's zijn voorzien van Litening III verkenningspods (gondels die onder het vliegtuig hangen). Drie Tornado's komen uit Norfolk (RAF Marham) en worden ingezet vanaf de Britse basis Akrotiri op Cyprus. Er zijn al drie C-130 vrachtvliegtuigen, die water en zonnelantaarns hebben afgeworpen op de berg Sinjar, waar vluchtelingen zonder water en voedsel zitten.
Tevens zijn vier Chinook transporthelikopters van de Britten naar Cyprus gestuurd voor inzet in Irak.
Bronnen: The Washington Post (Dan Lamothe), Daily Express (Allison Little)
UPDATE: 13 augustus - Volgens The Telegraph zou het gaan om in totaal acht Tornado's en vijf Chinooks. Ook de SAS (special forces) zou inmiddels ter plaatse zijn.
Bron: The Telegraph (Steven Swinford, Ben Farmer, Ruth Sherlock)
UPDATE: 14 augustus - In het kader van de humanitaire operatie is ook Australië met een C-130J aktief geworden met een dropping van hulpgoederen. Zij vliegen vanaf een basis in de Verenigde Arabische Emiraten.
Bron: Nextgov (Bob Brew)
UPDATE 2: 17 augustus - Ook de Canadese luchtmacht is aktief geworden in Irak. Ze vliegen vanuit Cyprus met een C-17 en een C-130J transportvliegtuig naar Erbil. Het betreft leverantie van wapens en munitie voor de Koerden in Noord-Irak. Rond 30 luchtmachtmilitairen zijn bij de operatie betrokken.
Bron: Ottawa Citizen (David Pugliese)
UPDATE 3: 18 augustus - De Britse luchtmacht verzamelt ook Signals Intelligence (SIGINT) boven Irak met een Boeing RC-135 Rivet Joint. Daarnaast vliegen de Tornado GR-4 vliegtuigen ook inlichtingenmissies (ISTAR) in het noorden tegen ISIS. (Amerikaanse) RC-135s vliegen van RAF Mildenhall in Engeland of van de basis Al Udeid in Qatar.
Bronnen: Jane's Defence Weekly (Tim Ripley), The Aviationist (David Cenciotti)
UPDATE 4: 2 september - Een C-17 Globemaster van de Australische luchtmacht is afgelopen weekend naar Tirana gevlogen om munitie te laden voor Irbil in Noord-Irak. Het tranportvliegtuig vloog daarna weer terug naar  vliegbasis al-Minhad in Dubai. Australië heeft eventueel ook F/A-18s beschikbaar voor luchtaanvallen.
Bron: Associated Press
UPDATE 4: 9 oktober - De Canadezen vliegen vanuit Koeweit. Er is een status of forces agreement daarover afgesloten. In Koeweit was al een logistieke militaire basis van Canada (in het kader van de oorlog in Afghanistan). De Canadese bijdrage bestaat uit zes CF-18 gevechtsvliegtuigen, een CC-150 Polaris vrachtvliegtuig, Twee CP-140 Aurora verkenningsvliegtuigen en 69 special forces als adviseurs.
Bron: The Canadian Press



Geen opmerkingen:

Een reactie posten