donderdag 5 juni 2014

Global Hawks ingezet in Engeland en Japan

2 juni - RQ-4B Global Hawk verkenningsdrones van de VS zijn de laatste dagen ingezet in Japan en boven Engeland. Een detachement Global Hawk is op 24 mei aangekomen op Misawa Air Base in Japan. De eenheid zal tot oktober opereren vanuit deze noordelijke Japanse basis. De verplaatsing zou officieel voor een deel het gevolg zijn van de de slechte meteorologische kondities in Guam, vanwaaruit de drones tot nu toe vlogen.
Op 25 mei hebben Global Hawks voor het eerst boven Engeland gevlogen tijdens de NAVO-oefening United Vision 2014. Dit is een grote oefening op het gebied van gevechtsinlichtingen (JISR - joint intelligence surveillance and reconnaissance) waarbij tal van inlichtingensystemen getest worden. De Global Hawks moeten de kern gaan vormen van het gezamenlijke Alliance Ground Surveillance (AGS) systeem van de NAVO. Hiermee kunnen troepenbewegingen op de grond worden waargenomen. Ze zullen worden gestationeerd in Sigonella.
United Vision 2014 vond van 18 tot 28 mei plaats in Oerland Main Air Station in Noorwegen en er namen 2000 NAVO-militairen aan deel, waaronder uit Nederland. De Global Hawks vlogen vanuit het Middellandse Zeegebied over diverse Europese landen heen en weer naar Noorwegen.
Bronnen: USNI News (Dave Majumdar), Jane's IDR (Daniel Wasserbly)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten