maandag 30 juni 2014

Bewapende Amerikaanse drones boven Bagdad

26 juni - Met Hellfire geleide wapens uitgeruste Predator drones van de VS vliegen sinds gisteren boven Bagdad om bescherming te bieden aan de VS-adviseurs die uitwaaieren in en buiten de hoofdstad om de militaire situatie in kaart te brengen. Ze komen bij de rond veertig bemande en onbemande verkenningsvluchten die de VS elke dag boven Irak uitvoeren. De Predators vliegen vanuit Koeweit.
Ook Iran laat Ababil verkenningsdrones boven Irak vliegen vanuit de basis Rasheed Air Base in Bagdad (in de Amerikaanse bezettingstijd ook wel bekend als Camp Redcatcher). Op het vliegveld is tevens een Iraans kommandocentrum en een verbindingsinlichtingenonderdeel ingezet. Daarnaast vliegen Iraanse militaire transportvliegtuigen twee keer per dag op Bagdad met militair materieel en voorraden voor het Iraakse leger (70 ton per vlucht).
De Amerikaanse luchtmacht heeft momenteel rond 90-100 bemande en onbemande vliegtuigen gestationeerd in de regio Midden-Oosten. Het gaat om F-15E, F-16, F-22, A-10 en B-1B plus C-17 en C-130 transportvliegtuigen, KC-135 tankers en diverse types drones.
Bronnen: New York Times (Michael Gordon, Eric Schmitt), New York Times (Rod Nordland, Eric Schmitt, Suadad al-Salhy), Jane's Defence Weekly - gedrukte uitgave 25 juni 2014 (Grace Jean)
UPDATE: 9 juli - Het dagelijkse aantal verkenningsvluchten van de VS boven Irak is nu opgelopen tot vijftig.
Bron: Military.com (Richard Sisk)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten