woensdag 4 juni 2014

Afghaanse special forces cruciaal voor exit VS

28 mei - The Daily Beast brengt een verhaal over de rol van de Amerikaanse special forces in het slinkende VS-kontingent in Afghanistan. Volgens Amerikaanse militaire bronnen zal rond een derde van het Amerikaanse troepenbestand vanaf 2015 bestaan uit special forces. Ze hebben zich toegelegd op het trainen van een Afghaans bestand elitetroepen van 13.000 man sterk, dat bestaat uit drie onderdelen. De Qeta-Khas-e-Mushtarak (Joint Operations Forces) worden ingezet voor contraterrorisme akties tegen belangrijke doelen en hebben sinds 2005 ongeveer 6000 operaties uitgevoerd. De Afghaanse commando's bezetten snel een dorp of vangen een eerste aanval van de Taliban op. En de Tan Berets werken in kleine groepen in dorpen, ongeveer zoals de Amerikaanse groene baretten (contraguerrilla).
De Afghaanse special forces werken graag samen met Amerikaanse helikopters, maar die worden steeds meer teruggetrokken. Vandaar dat er in de afgelegen provincies zoals Kunar en Nuristan steeds meer wordt gewerkt met aanvallen door VS-drones.
De Afghaanse special forces worden opgeleid in Camp Commando buiten Kaboel. De Amerikanen staan onder bevel van Combined Joint Special Operations Task Force-Afghanistan (CJSOTF-A). Tot nu toe was een taak van de Amerikaanse special forces ook de opbouw van de Afghan Local Police (ALP), maar dit is nu grotendeels beëindigd.
Bron: The Daily Beast (Kimberly Dozier)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten