maandag 19 mei 2014

VS bouwen voor 317 miljoen dollar inlichtingencentrum in Engeland

18 mei - De Independent on Sunday brengt aan de hand van een briefing document van de Amerikaanse luchtmacht het nieuws dat Washington voor zo'n 317 miljoen dollar een inlichtingencentrum gaat bouwen op de vliegbasis RAF Croughton bij Milton Keynes. Croughton heeft een direkte kabelverbinding met de Britse afluisterdienst Government Communications Headquarters (GCHQ) in Cheltenham.
Nu komt er een inlichtingencentrale met 1250 Amerikaanse personeelsleden die ook gaan werken voor de de operaties van Africa Command.
Er komt tevens een installatie voor personeel van de Defense Intelligence Agency, de militaire inlichtingendienst van de VS. Als het geheel klaar is in 2017, is het qua omvang te vergelijken met RAF Menwith Hill, het luisterstation van de NSA in het noorden van Yorkshire.
De Independent onthulde vorig jaar la dat Croughton werd gebruikt om data van het afluisternetwerk in de VS-ambassades door te sluizen naar Washington. De basis wordt momenteel ook gebruikt als schakel voor de verbindingen van CIA-agenten. En er wordt vermoed dat het een ondersteunend station is voor drone-operaties, waarbij gevlogen wordt vanuit Camp Lemonnier in Djibouti. Vorig jaar bleek dat er een kabel van British Telecom loopt van Croughton naar Lemonnier.
Het nieuwe Croughton moet zes bestaande Amerikaanse inlichtingenstations in Engeland gaan vervangen, waaronder RAF Molesworth en RAF Alconbury.
Bron: The Independent on Sunday (Cahal Milmo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten