dinsdag 6 mei 2014

Saoedi-Arabië showt raketten na legeroefening

30 april - Het Saoedische leger heeft de grootste oefening ooit gehouden met 130.000 troepen, onder de naam Saif Abdullah (het zwaard van Abdullah). De oefening vond plaats in de oostelijke provincie van Saoedi-Arabië bij King Khaled Military City, 60 km ten zuiden van de stad Hafr al-Batin.
Tijdens de militaire parade met hoge Arabische gasten (alleen Qatar ontbrak) werden voor het eerst twee uit China afkomstige DF-3 (Dong Feng-3, Amerikaanse aanduiding CSS-2) ballistische raketten voor de middellange afstand getoond. Dit zijn raketten die gebruik maken van met vloeibare brandstof (moeten dus voor inzet eerst worden volgetankt), die in China uitgerust zijn met kernwapens. Ze zijn eind jaren tachtig van de vorige eeuw aangeschaft. Deze raketten kunnen worden opgeslagen in bunkers, maar ook op lanceerinrichtingen geplaatst, waarmee ze op geplaveide wegen mobiel zijn.
Er zijn berichten dat de DF-3 wordt vervangen door een raket die werkt op vaste brandstof (sneller klaar voor gebruik), de DF-21 (CCS-5). Overigens gaat het hierbij volgens Jane's inmiddels om de DF-25 (een variant?)
Tijdens de parade werden ook ander nieuwigheden getoond zoals terreinwagens die beschermd zijn tegen mijnen en een door de Turkse wapenindustrie opgevoerd pantserinfanterievoertuig M113, dat is aangepast om TOW antitankraketten af te schieten.
Bronnen: Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie), Al-Monitor (Bruce Riedel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten