dinsdag 11 maart 2014

VS sturen extra F-15s naar Baltisch gebied en Polen

6 maart - De VS hebben vandaag zes extra F-15 gevechtsvliegtuigen en twee KC-135 tankvliegtuigen gestuurd om de luchtpatrouilles van de NAVO aldaar te versterken. De vliegtuigen kwamen van de Britse basis Lakenheath en landden op de Litouwse vliegbasis Zokniai. Er waren sinds januari al vier Amerikaanse F-15s aktief boven de Baltische landen in het kader van de luchtverdediging van de NAVO in die regio (de Baltische staten zelf hebben geen voldoende luchtmacht daarvoor). Volgens een Litouwse woordvoerster waren de NAVO-vliegtuigen vorig jaar meer dan veertig keer in aktie gekomen, nadat Russische vliegtuigen waren opgedoken bij de grens van het Baltische luchtruim.
De USAF heeft daarnaast een trainingssquadron F-16 en C-130 Hercules transportvliegtuigen in Polen.
NB Latere berichten hebben het over een enkel tankvliegtuig.
Bron: AFP
UPDATE: 7 maart - De twaalf  F-16s gaan samen met 300 Amerikaanse troepen op 10 en 11 maart naar Polen voor oefeningen. Ze worden gestationeerd op de basis in Lask, in het midden van het land.
Bron: Defense News
UPDATE 2: 22 april - De aanwezigheid van 200 VS-luchtmachtpersoneel, F-16s en C-130 vrachtvliegtuigen op vliegbasis Lask in het midden van het land is verlengd tot eind van dit jaar. Vanaf vliegbasis Powidz, ook in het centrum, vliegen de KC-135 tankvliegtuigen van de USAF dagelijk missies vor de AWACS die aktief zijn aan de oostgrens van Polen en Roemenië.
UPDATE 3: 27 augustus - Twee C-130s en 75 luchtmachtmilitairen hebben deze week een inzet van twee maanden op de Poolse basis Powidz beëindigd. In oktober gaat een nieuw detachement van dezelfde samenstelling weer terug naar Polen tot eind december.
Volgende maand zal de 31e Fighter Wing uit Avianbo, Italië, ook weer met 6 F-16s en 120 militairen deelnemen aan een oefening op vliegbasis Lask. Deze vliegtuigen doen ook mee aan NAVO-oefening Ample Strike in Tsjechië. Ze blijven tot begin oktober in Lask.
Twaalf F-15Cs en 180 militairen van de 48ste Fighter Wing beëindigen deze week een bilaterale oefening op de basis Graf Ignatievo in Bulgarije. Ze waren daar sinds 18 augustus. Al deze inzetten maken deel uit van Operatie Atlantic Resolve van EUCOM.
Bron: Stars And Stripes (Jennifer H. Svan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten