maandag 3 maart 2014

Partikuliere veiligheidsdiensten aktief in de Krim

28 februari - Volgens bronnen van de Daily Beast in Moskou zouden de troepen die twee vliegvelden op de Krim hebben overgenomen geen Russische militairen zijn maar partikuliere beveiligingsdiensten, die werken voor het Russische leger. De verzekering van minister van buitenlandse zaken Lavrov dat Russische militairen of mariniers ingezet waren buiten hun bases op de Krim zou daarmee technisch kloppen.
Het zou gaan om de Vnevedomstvenava Okhrana, het partikuliere veiligheidsbureau binnen het ministerie van binnenlandse zaken dat huurlingen aanwerft om Russische marine-installaties en apparatuur op de Krim te bewaken. De meesten daarvan zijn Oekraïense burgers. Het doel van de inzet op de vliegvelden zou zijn om de komst van pro-westerse demonstranten uit Kiev te voorkomen en een eventuele terugkeer van Yanoekovich veilig te stellen. Dit alles volgens Dimitri Simes van het Centre for the National Interest. Het scenario met de partikuliere beveiligers zou uiteindelijk zijn bedoeld om tijd te winnen voor de lokale autoriteiten op de Krim om een referendum uit te schrijven over meer autonomie.
Een woordvoerder van buitenlandse  zaken erkende vandaag wel dat gewapende onderdelen van de Zwarte Zeevloot naar de Krim waren gestuurd om lokaties van die vloot in de Oekraïne te beschermen.
Bron: The Daily Beast (Josh Rogin)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten