dinsdag 15 oktober 2013

Bijna-ongelukken op Britse nukleaire basis

6 oktober - Op 29 juli vorig jaar is ternauwernood een zwaar kernongeluk voorkomen bij de Britse vloot van nukleaire onderzeeërs. Op de marinewerf Devonport in Plymouth vielen zowel de primaire als de sekundaire energiebron (elektriciteit resp. diesel) van de koelinstallatie voor de nukleaire reaktors gedurende 90 minuten uit. Voor een dergelijke situatie was na twee eerdere gevallen al gewaarschuwd. Dit blijkt uit een zwaar gecensureerd rapport van het Site Event Report Committee (Serc) van het ministerie van defensie.
De koelinstallatie van de werf moet, onmiddellijk als een Trident kernonderzeeër binnenloopt, worden ingeschakeld om oververhitting van de nukleaire reaktor te voorkomen. Het ongeluk had kunnen leiden tot het vrijkomen van een grote hoeveelheid radioaktiviteit.
Bron: The Independent on Sunday (Sam Masters)

Zie ook: National Security Archive over het boek Command and Control: Nuclear Weapons, the Damascus Incident, and the Illusion of Safety (Penguin Press, 2013), onder meer over militaire nukleaire (bijna)ongelukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten