vrijdag 4 oktober 2013

Aanhoudende akties tegen militair grondstation op Sicilië

2 oktober - Nu de bouw van de antennes in Niscerni hervat dreigt te worden, zijn de protesten van de bevolking op Sicilië opnieuw opgelaaid. In Palermo hebben 2000 demonstranten de president van het eiland, Crocetta, ervan beschuldigd de bewoners in de steek te laten door de bouwstop op te heffen.
Het gaat om het Mobile User Objective System (MUOS), een grondstation voor een gemoderniseerd systeem van satellietverbindingen waardoor overal ter wereld ingezette Amerikaanse militairen gemakkelijker kontakt kunnen houden (zie eerder bericht van 29 maart). Het wordt gebouwd op de US Naval Radio Transmitter Facility (NRTF), een basis waar sinds 1991 44 antennes hebben gestaan, waarvan nog 21 aktief. De bewoners hebben vooral bezwaar tegen de effekten van de installaties op de gezondheid. Een onafhankelijk onderzoek heeft geen bewijs voor risico's opgeleverd, maar is zelf weer in akademische kringen omstreden.
De regionale regering beroept zich op een Memorandum of Understanding uit 2011 tussen de Italiaanse regering en Sicilië, waar ze niet onderuit kunnen.
MUOS valt onder de grote Amerikaanse basis Sigonella op Sicilië, waar ook het Alliance Ground Surveillance (AGS) van de NAVO wordt gevestigd, drones die vanaf grote hoogte bij dag en nacht en in weer en wind langdurig een groot gebied in de gaten kunnen houden.
Bron: Al Jazeera (Michele Bertelli, Rosario Sardella)

EXTRA: 3 oktober - David Vine geeft bij Tomdispatch een goed overzicht van het toenemend belang van Italië in het wereldwijde stelsel van militaire bases van de VS. Op Sigonella Air Station zijn als sinds 2002 Global Hawk drones aktief. Ook zijn er sinds 2003 P-3 Orion maritieme verkenningsvliegtuigen van de VS gestationeerd om rebellengroepen in Noord- en West-Afrika te observeren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten