woensdag 25 september 2013

VS moeten drone-vloot in Djibouti verplaatsen

25 september - Vanwege een reeks van vijf ongelukken sinds januari 2011 (waaronder één vlakbij een woonwijk) is het Pentagon door de regering van Djibouti gedwongen om de vloot Reaper en Predator drones te verplaatsen van Camp Lemonnier bij het burgervliegveld in de hoofdstad naar het afgelegen Chabelley Airfield in de woestijn. De geïmproviseerde landingsbaan daar wordt nu inderhaast voor 13 miljoen dollar vertimmerd door werktroepen. De VS waren van plan Lemonnier voor meer dan 1 miljard dollar uit te bouwen tot een grote regionale basis om operaties in heel Afrika, delen van het Arabisch schiereiland en de Indische Oceaan te ondersteunen. Er zal onder meer voor 228 miljoen dollar een compound voor Joint Special Operations Command worden gebouwd. Vanaf Lemonnier werd tot nu toe tot 16 keer per dag met drones gevlogen.
Verleden jaar moest het Pentagon ook de drone-vluchten vanuit de Seychellen opschorten nadat twee Reapers waren neergestort op de landingsbaan van het burgervliegveld. Ook in Ethiopië wordt door de VS met drones gevlogen vanaf een burgervliegveld bij de stad Arba Minch. In Niger vliegen de Amerikaanse drones sinds februari vanaf een kleine militaire basis bij het internationale vliegveld in de hoofdstad. Er is er eentje neergestort in Mali.
De VS betalen Djibouti 38 miljoen dollar per jaar voor Camp Lemonnier. Ook het Franse en het Japanse leger hebben er kleine bases.
Bron: The Washington Post (Craig Whitlock, Greg Miller)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten