woensdag 18 september 2013

Militaire overeenkomst met Marokko voorgelegd aan parlement

12 september - Minister van buitenlandse zaken Timmermans heeft een overeenkomst over militaire samnewerking tussen Nederland en Marokko naar de Staten-Generaal gestuurd "ter stilzwijgende goedkeuring". Dit laatste betekent dat de overeenkomst kan worden geratificeerd, tenzij binnen dertig dagen de Eerste of de Tweede Kamer gaat piepen. Minstens een vijfde van een van beide kamers moet voor die termijn te kennen hebben gegeven dat ze een komplete behandeling in het parlement willen.
Volgens de toelichtende nota is de aanleiding van de samenwerking de verkoop aan Marokko van drie fregatten van de Sigma-klasse door Damen Schelde Naval Shipbuilding. De samenwerking zal betrekking hebben op internationale operaties en mogelijk anti-piraterij missies bij de Afrikaanse westkust. Te verwachten valt ook samenwerking van de Marokkaanse en Nederlandse marine in het kader van de strijd tegen vluchtelingen door het Europese agentschap Frontex. Ook kan er samen worden geoefend (onder meer op het gebied van terreurbestrijding) en wordt levering van af te stoten militair materieel aan Marokko in het vooruitzicht gesteld. Er komt een gezamenlijke militaire kommissie.
In de overeenkomst wordt geen uitzondering gemaakt voor het door Marokko bezette gebied Westelijke Sahara. Wel heeft de minister in antwoord op kamervragen toegezegd "geen samenwerkingsactiviteiten aan (te) gaan die betrekking hebben op de Westelijke Sahara of indirecte gevolgen hebben voor dit gebied."
Overigens bracht het amfibische transportschip Rotterdam met een detachement Amerikaanse mariniers aan boord begin september een bezoek aan Casablanca. Het schip is voor de Afrikaanse kust in verband met de Nederlands-Marokkaanse marine-oefening African Winds 2013. Tijdens het havenbezoek werden door de mariniers alvast een paar amfibische en antipiraterij-aktiviteiten beoefend. Aan boord van de Rotterdam is ook een Enhanced Boarding Element (EBE), special forces van de Nederlandse mariniers.
Bron: Kaderovereenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Marokko inzake militaire samenwerking; Rabat, 21 mei 2013; Dossiernummer 33665

Geen opmerkingen:

Een reactie posten