woensdag 4 september 2013

Militaire bewegingen voor de aanval op Syrië

30 augustus - Het Institute for the Study of War geeft een overzicht, hier aangevuld met andere gegevens:

VS

Geleide-wapen destroyers met Tomahawks in de Middellandse Zee: USS Stout, USS Mahan, USS Ramage, USS Gravely, USS Barry. Elk schip wordt geacht 45 kruisraketten aan boord te hebben. Hierbij heeft zich gevoegd het amfibische mariniersschip USS San Antonio met helikopters. Het vliegdekschip Nimitz en eskorteschepen blijven in de Rode Zee. Daar is ook aangekomen het vliegdekschip USS Truman dat de Nimitz af moest lossen. Ze blijven voorlopig nu allebei.

Engeland

Zes Typhoon gevechtsvliegtuigen met lucht-lucht-raketten op Akrotiri

Frankrijk

Het moderne fregat Chevalier Paul met kapaciteit voor raketverdediging en het transportschip Dixmude zijn vanuit Toulon naar het oosten van de Middellandse Zee vertrokken. Daarnaast heeft Frankrijk een dozijn gevechtsvliegtuigen met kruisraketten op bases in de Verenigde Arabische Emiraten en Djibouti. Ook bases op Corsica komen nog in aanmerking.

Turkije

Stelt basis Incirlik ter beschikking. Patriots van de NAVO staan opgesteld in Adana, Gazientep en Kahramanmaras. Stingers en I-Hawk onderscheppingsraketten in Kirikhan. 400 NBC-specialisten zijn aan het oefenen in de zuidelijke provincies Hatay, Kilis en Sanliurfa. De paraatheid van de luchtmachtbasis Diyarbakir is verhoogd naar 'oranje'. Enkele andere squadrons zijn voor een oefening daarheen verplaatst.

Jordanië

Jordaanse en westerse militaire teams waaronder special forces zijn verplaatst van Zuid-Jordanië naar de grens met Syrië in de gouvernementen Irbid en Mafraq. Amerikaanse Patriots in het noordoosten en een VS-squadron F-16 paraat.

Israël

1000 militairen van het Korps Inlichtingen, het Thuisfront Commando en luchtverdedigingseenheden gemobiliseerd. Batterijen Iron Dome in Haifa, Ashkelon, Eilat, Tel Aviv en waarschijnlijk Jeruzalem. Twee extra batterijen op een niet nader bekend gemaakte plaats. Batterijen Patriot en Arrow in het noorden. Eenheden voor cyberoorlog in hoge staat van paraatheid.

Irak

Versterking van de grenstroepen

Rusland

Stuurt de geleide-wapen kruiser Moskva en de onderzeebootjager Vice-Admiraal Panteleyev naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Bron: ISW, Associated Press, The Aviationist, France 24, Voice of Russia

UPDATE: 14 september: De Mahan is na negen maanden op zee teruggekeerd op de thuisbasis in Naval Station Norfolk. Naast de inzet bij Syrië heeft het schip deelgenomen aan NAVO-oefeningen en vlootbezoeken afgelegd in Italië, Cyprus, Israël, Griekenland en Spanje. De San Antonio met 300 mariniers is inmiddels aangekomen in Haifa.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten