vrijdag 27 september 2013

Griekse bond van reservisten special forces wil regering afzetten

26 september - De Helleense Bond van Reservisten van de Special Forces (KEED) heeft een verklaring uitgegeven waarin ze de Griekse regering oproepen om af te treden zodat een regering van nationale eenheid gevormd kan worden "onder garantie van de strijdkrachten". Na dit bericht kwam onmiddellijk een stroom van geruchten over een op handen zijnde staatsgreep op gang. Je kunt ook zeggen dat hiermee de stemming rijp wordt gemaakt. De Griekse autoriteiten nemen de zaak dan ook behoorlijk serieus. De hoofdofficier van justitie van Athene riep een spoedvergadering bijeen met de officieren van justitie van het bureau voor terreurbestrijding en gelastte een onderzoek.
Deze reservistenbond kwam eerder in het nieuws door een demonstratie in uniform tegen het bezoek van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel aan Athene. Ze willen zaterdag demonstreren om de regering af te zetten.
Dit speelt zich af tegen de achtergrond van de moord op de linkse rapper Pavlos Fyssas door een dader uit de buurt van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. In het verloop van deze zaak zijn vijf hoge politieofficieren (de hoofden van de speciale eenheden, interne veiligheid, georganiseerde misdaad, vuurwapens en explosieven en van een mobiele eenheid met motoren) overgeplaatst. De regionale politiecommandanten van Zuid- en Centraal-Griekenland zijn om persoonlijker redenen afgetreden.
Eerder deze week werd gemeld dat de knokploegen van Gouden Dageraad worden getraind door elitetroepen in aktieve dienst die simpatiseren met de organisatie.
In een andere ontwikkeling is de regering in een scherp konflikt met de Europese trojka gekomen over de eis van de EU dat de defensie-industrie en een eveneens verliesmakende mijnmaatschappij worden gesloten.
Bron: The Guardian (Helena Smith)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten