donderdag 19 september 2013

Afghaanse exit VS duurder dan gepland

13 september - Het Amerikaanse leger is gedwongen om veel uitrusting en materieel per vliegtuig uit Afghanistan te transporteren in plaats van via de goedkopere land- en zeeroutes. De logistieke planners van het Pentagon wilden 60% van de goederen over de weg naar Pakistan versturen en daar verschepen. Maar via deze route gaat de vracht momenteel in een tempo het land uit dat maar een derde is van het geplande (20%). En dat terwijl voor het eind van het jaar 24.000 voertuigen en 20.000 scheepscontainers op een of andere manier het land uit moeten. Het Pentagon heeft er tussen de 5 en 7 miljard dollar voor uitgetrokken.
Het alternatief voor de landweg is het vliegtuig, hetzij rechtstreeks naar de VS of naar zeehavens aan de Perzische golf of de Arabische Zee. Maar dat is drie tot zeven keer zo duur als de landweg via Pakistan.
Een andere mogelijkheid is via de noordelijke route per trein of truck naar Centraal-Azië en Rusland. Dit is de langste weg, tevens duurder en verwacht wordt dat slechts enkele percenten van de lading op deze manier Afghanistan zullen verlaten.
Munitie, wapens en andere gevoelige apparatuur moet om veiligheidsredenen via de lucht worden vervoerd.
Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten