dinsdag 30 juli 2013

VS zoeken nieuwe grenzen op met drones

21 juli - De Washington Post bericht over ontwikkelingen bij de inzet van drones door de VS en belicht onder meer Operation Nomad Shadow waarbij sinds november 2011 vanaf de Turkse basis Incirlik ongewapende Predator drones het grensgebied met Irak verkennen als steun voor de strijd van het Turkse leger tegen de PKK. Die drones waren eerder in Irak gestationeerd.
De laatste tien jaar heeft het Pentagon zich voorzien van meer dan 400 drones voor de grote hoogte zoals Predators, Reapers, Hunters en Gray Eagles. Nu de aanvallen in Afghanistan, Pakistan en Jemen in frekwentie afnemen komt meer kapaciteit beschikbaar voor andere strijdtonelen. De nadruk zou ook meer komen te liggen op inlichtingen, dan op het uitschakelen van vijanden.
Amerikaanse dronebases zijn er onder meer in Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten (Perzische golf), Niger (Sahara), Ethiopië, Djibouti en de Seychellen. Colombia is een mogelijk nieuw terrein voor de grotere drones (oorlog tegen drugs).
De drones van Incirlik worden ter plekke in bedrijf gehouden vanuit een onopvallende hangar door personeel van 414th Expeditionary Reconnaissance Squadron van de US Air Force en het partikuliere bedrijf Batlespace Flight Services. De piloten zitten in Whiteman Air force Base in Missouri en werken via een satellietlink. Inlichtingenanalysten bekijken de beelden en sturen die dan door naar een Amerikaans-Turkse fusion cell in Ankara. Er is een ingebouwde pauze van 15 tot 20 minuten, zodat de drone het strijdtoneel kan verlaten als de Turkse legerleiding besluit te reageren met artillerie of luchtaanvallen.
Bron: Washington Post (Craig Whitlock)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten