zondag 5 mei 2013

De VS openen een nieuwe basis in Spanje


500 Amerikaanse mariniers gaan verplaatst worden naar de Spaanse basis Moron Air Base in het zuiden van het land als onderdeel van een snelle reaktiemacht die de Amerikaanse belangen in Noord-Afrika moet veiligstellen. Vorige maand keurde de Spaanse regering de inzet van de eenheid goed, evenals de komst van zes V-22 Osprey en twee C-130 tankvliegtuigen, die binnen een paar uur kunnen optreden onder bevel van Africa Command.
Vorig jaar werd al een verlenging voor acht jaar overeengekomen van de huur van een reeks militaire installaties door de VS, waaronder de marinebasis Rota waar vanaf 2014 vier Aegis raketverdedigingsdestroyers worden gestationeerd als onderdeel van het Europese raketschild van de NAVO.
De opgevoerde militaire samenwerking met de VS moet de Spaanse reputatie in de ogen van de Amerikanen verbeteren, nadat in 2004 de Spaanse troepen uit Irak plotseling waren teruggetrokken en in 2009 hetzelfde gebeurde in Kosovo na de zelfstandigheid (vanwege problemen met het separatisme in een aantal Spaanse regio's)
Bron: The Christian Science Monitor (Andrés Cala)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten