maandag 22 april 2013

VS sturen geleide-wapen destroyer naar Korea


31 maart - De Amerikaanse marine stuurt de geleide-wapen destroyer USS McCain vanuit de Stille Oceaan naar de Koreaanse wateren. De McCain was in december al verplaatst dichterbij het inzetgebied. Het schip is geschikt om een raketaanval te bestrijden. Er zijn ook twee F-22 Raptor stealth bommenwerpers naar de regio gestuurd in het kader van oefening Foal Eagle met de Zuid-Koreaanse marine. Ze zijn verplaatst naar Osan Air Base in Zuid-Korea, zonder dat ze (voorlopig) aktief aan de oefening zullen deelnemen. Het is de vijfde keer dat F-22s worden gestuurd. Eerder was er sprake van dat de geleide-wapen destroyer USS Fitzgerald ook op zou stomen.
Bron: NBC News (Jim Miklaszewski, Courtney Kube)
UPDATE: Tevens verplaatsen de VS een op zee varend radarplatform dat raketten in hun baan kan volgen dichter naar Korea toe. Het gaat om een X-band radar die normaal in Pearl Harbor (Hawaï) ligt. Zo'n X-band staat ook sinds 2006 op het land in Noord-Japan. Het is de bedoeling in centraal Japan over een paar maanden een tweede op te stellen.
Bron: Los Angeles Times (David S. Cloud, Jung-yoon Choi)
UPDATE 2: De F-22s krijgen hun thuisbasis op Kadena Air Base in Japan bij het 94th Expeditionary Fighter Squadron.
Bron: IHS Jane's
UPDATE 3:  11 april - De X-band radar (ook wel SBX geheten) is ter plaatse aangekomen. Ze kan raketlanceringen over een afstand van zeker 2000 km waarnemen.
UPDATE 3: 11 mei - De X-band radar is terug in Pearl Harbor. De radar was eerder op 23 maart 2012 ingezet in een vorige Koreaanse krisis die uitliep op een mislukte lancering van een Noord-Koreaanse raket. Het platform heeft 1 miljard dollar gekost.
Bron: Honolulu Star-Advertiser

Geen opmerkingen:

Een reactie posten