donderdag 18 april 2013

VS-Mariniersteams voor snelle interventie

26 maart - De VS willen special forces teams van de mariniers op schepen in het Midden-Oosten en elders gaan plaatsen als een soort snelle interventiemacht die kan optreden bij aanvallen op ambassades, gijzelingen en andere krises. Het idee is om ze op schepen te plaatsen die deel uitmaken van de Marine Expeditionary Units (MEU) die bestemd zijn voor grotere operaties zoals landingen.
Het Amerikaanse Korps Mariniers heeft zeven van dit soort MEU's van 2200 mariniers, waarvan er steeds twee tot drie tegelijkertijd zijn ingezet. Momenteel is er één in de Middellandse Zee, een tweede in de Perzische Golf/Golf van Aden en een derde in een voorwaartse positie voor de Stille Oceaan gestationeerd in Okinawa. Een MEU heeft de omvang van een bataljon met gevechtsvliegtuigen, transporthelikopters en gevechtshelikopters. Ze opereren meestal vanaf een amfibisch landingsschip met een groot dek en twee kleinere amfibische schepen.
In kombinatie met de nieuwe MV-22 Ospreys (soort kombi van helikopter en vliegtuig) die in de lucht kunnen worden bijgetankt zou het bereik van de special forces eenheden behoorlijk groot worden, mogelijk sneller dan de al bestaande teams van de regionale commando's van het Amerikaanse leger. De nieuwe maatregel is een reaktie op de aanval op het Amerikaanse konsulaat in Benghazi in september vorig jaar.
De mariniers hebben nog andere snelle interventie-eenheden, de Fleet Anti-Terrorism Security Teams (FAST), om ambassades te versterken en geheime apparatuur te beschermen. Maar die zijn niet zo goed getraind als de special forces.
Bron: The Wall Street Journal (Julian E. Barnes)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten