woensdag 24 april 2013

Amerikaanse troepen terug na stopzetten oefening in Marokko

17 april - De oefening African Lion 2013, die vorige week begon en tot 17 april zou duren, is stopgezet door Marokko na een konflikt over de VN-operatie in de Westelijke Sahara. De VN wil dat in dit gebied, een vroegere Spaanse kolonie, een volksstemming plaatsvindt over onafhankelijkheid, maar Marokko vindt dat het gebied bij hun hoort en heeft het vanaf 1975 geannekseerd. De ruzie is ontstaan over een mogelijke uitbreiding van het mandaat van de VN-missie (MINURSO) tot het monitoren van de mensenrechten.
Aan de oefening zouden 1400 Amerikanen van AFRICOM deelnemen en 900 Marokkaanse militairen. Het was de bedoeling amfibische operaties, vredesoperaties, bijtanken in de lucht en laagvliegen te oefenen. Ook dertien Europese en Afrikaanse landen zouden deelnemen.
Bron: AFP
UPDATE:  24 april - De oefeningen worden hervat, maar op een kleinere schaal. De VS hebben in de Veiligheidsraad hun voorstel tot monitoren van de mensenrechten in West-Sahara ingetrokken. Een aantal VS-eenheden waren al vertrokken, maar wat overblijft gaat nu African Lion hervatten met luchtmachttraining, bijtanken en workshops.
Bron: AFP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten