donderdag 7 februari 2013

Wapenzendingen voor Jemen onderschept

2 feb. 2013 - Jemen zegt dat het schip dat vorige maand met een lading explosieven en luchtdoelraketten van het type SAM-2 en SAM-3 door de kustwacht werd onderschept uit Iran kwam. Het schip had een Jemenitische bemanning aan boord.
In een andere affaire is bekend geworden dat er de laatste twee jaar drie gevallen zijn geweest van grootschalige wapensmokkel (duizenden handvuurwapens en geweren) van Turkije naar Jemen. De laatste werd afgelopen week ontdekt, toen in de haven van Aden een container met 3780 automatische geweren waaronder 100 van het type T14 werd geopend, die daar 15 november was aangekomen, maar niet was opgehaald. Eerdere gevallen deden zich voor in maart 2011 (16.000 pistolen) en begin november 2012 (3000 pistolen). Wie de waar besteld had bleef onduidelijk. De ladingen komen uit Turkije via de havens van Suez of Doebai. Een Turkse diplomaat suggereerde dat ze misschien voor de Oost-Afrikaanse markt waren bestemd.
De eerste twee ladingen bevatten niet-dodelijke wapens die echter gemakkelijk kunnen worden omgebouwd tot echte pistolen. Er zijn in Jemen een aantal bedrijfjes die daarin gespecialiseerd zijn.
De Turkse producenten van de wapens - Safir Silah Sanayi in Istanboel en Kurtulus Silah Sanayi in Konya - zeggen van niets te weten.
Bronnen: The National (Thomas Seibert); Reuters (Mohammed Ghobari)
Update: Het ministerie van defensie van Jemen heeft bekend gemaakt dat de lading van het in beslag genomen schip dat uit Iran zou zijn gekomen bestond uit een grote hoeveelheid in Iran geproduceerde wapens. Het zou gaan om materiaal voor bommen en zelfmoordgordels, explosieven, Katjoesja-raketten, luchtdoelraketten, raketgranaten, munitie, nachtzichtkijkers en -brillen, elektronica, afstandsbediening voor aanslagen, geweren en geluidsdempers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten