dinsdag 12 februari 2013

Pentagon wil drie jaar durende terugtocht uit Afghanistan



12 feb. – Het Pentagon heeft zijn bod uitgebracht in het debat over de terugtocht van het VS-leger uit Afghanistan na 2014. Het idee is om in eerste instantie 8000 troepen ter plaats te houden en deze in twee jaar snel af te bouwen.
In diverse varianten zou begin 2016 een troepenmacht van tussen de 3500 en 6000 overblijven. Volgens één optie zou dan begin 2017 een verdere reduktie tot 1000 militairen plaatsvinden, waarvan de meesten zouden opereren vanuit de gigantische ambassade in Kaboel. Ze zouden steun leveren voor de Afghaanse ministeries van defensie en binnenlandse zaken, de luchtmacht trainen en de fondsen verdelen. Volgens dit plan zouden special forces na 2016 niet langer in Afghanistan zijn gestationeerd (behalve een beperkt aantal voor inlichtingen en training van de Afghaanse elitetroepen), maar zo nodig worden ingevlogen van schepen of bases in de buurlanden. Materieel zou dan in Afghanistan zelf in depots worden opgeslagen.
Volgens Rajiv Chandrasekaran van de Washington Post zou in de voorstellen van het Witte Huis al in januari 2015 een troepenreduktie tot 2500 militairen moeten zijn bereikt. Als dit klopt zijn daarmee de verschillende posities afgebakend.
Ondertussen meldt de Amerikaanse rekenkamer dat het zeker 25 miljard dollar gaat kosten om de Afghaanse veiligheidstroepen tussen 2013 en 2017 op de been te houden. Er gaapt voor elk van deze jaren nog een kloof van 600 miljoen dollar tussen de toegezegde fondsen (overigens nog lang geen bindende afspraken) en de kosten van de veiligheidstroepen ter grootte van 325.000.
Bron: The Washington Post


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten