maandag 11 februari 2013

Onderzeeërs met kruisraketten op termijn afgeschaft


9 feb. - Vier kernonderzeeërs die zijn uitgerust met kruisraketten (SSGNs) – de USS Ohio, de USS Michigan, de USS Florida en de USS Georgia zullen patrouilleren tot het midden van de jaren twintig als hun nukleaire brandstof is uitgeput. Ze zullen niet worden vervangen.
De vier komen niet meer voor in de nieuwste versie van de Navy Combatant Vessel Force Structure Requirement, waarbij om bezuinigingsredenen het minimum vereiste aantal Amerikaanse oorlogsschepen wordt teruggebracht van 313 naar 306. Overigens zijn er nu 282 schepen, zodat de vlootopbouw eerst nog even doorgaat.
Omdat de optie waarbij kruisraketten worden gebruikt om de deur van een weerspannige tegenstander in te trappen maar moeilijk kan worden gemist, wordt overwogen om een ander soort onderzeeërs, de Virginiaklasse, uit te rusten met lanceerbuizen die ook geschikt zijn voor kruisraketten. Ze hebben dan wel niet de slagkracht van de SSGNs nu, maar er zijn er meer van dit type, dus dat hoeft niet echt problemen op te leveren.
De af te stoten onderzeeërs hadden oorspronkelijk ballistische kernraketten bij zich. In de jaren negentig werd na het eind van de Koude Oorlog het aantal van dit soort schepen verminderd en werden de vier omgebouwd voor kruisraketten en operaties van special forces. Zo’n transformatie kost 1 miljard dollar per boot. De SSGN’s zijn deels voorwaarts gestationeerd op Guam.
Bron: Stars and Stripes (Ed Friedrich)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten