woensdag 20 februari 2013

Gebreken gevonden in het Amerikaanse raketschild - Stationering in Noordzee overwogen?

9 feb. - Geheime rapporten van het Missile Defense Agency (MDA) van het Pentagon hebben twijfel gezaaid of het miljarden kostende Amerikaanse ruimteschild in Europa wel kan werken. De rapporten werden samengevat in een briefing voor Congresleden door de Amerkaanse rekenkamer, het General Accounting Office (GAO). De GAO-briefing is zelf niet geheim en Associated Press heeft er de hand op gelegd. De onderzoekers van het GAO zeggen dat de beoogde plek voor onderscheppingsraketten in Roemenië een slechte lokatie
is om de VS te beschermen tegen Iraanse raketten. De andere lokatie, in Polen, kan alleen effektief zijn als de VS technieken ontwikkelen om de raketten te onderscheppen in de allereerste voortstuwingsfase. Maar daar zijn momenteel helemaal geen plannen voor.
Er is een alternatief voorstel om de onderscheppingsraketten op schepen in de Noordzee te plaatsen. Dit zou de Russen echter nog bozer over het raketschild maken dan ze al zijn, omdat ze dan precies op het trajekt liggen dat sommige Russische interkontinentale raketten (ICBMs) gebruiken. Dat zou Rusland sterken in de opvatting dat het raketschild niet zozeer tegen Iran als tegen Rusland is gericht.
Bron: Associated Press (Desmond Butler)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten