dinsdag 5 februari 2013

Britse special forces aktief in Mali

22 jan. 2013 - De Guardian meldt dat een klein aantal Britse special forces al aktief zijn in Mali om de Fransen te helpen en te adviseren. Het zou gaan om een gemengde groep militair en MI6 personeel. Eerder al had het blog The Rogue Adventurer aan de hand van videobeelden van het vliegveld van Bamako aangetoond dat er wel degelijk Britse gevechtstroepen in Mali aanwezig zijn en wel in de vorm van het RAF Regiment FP (Force Protection). Deze worden bij dit soort missies standaard meegestuurd met de militaire transportvliegtuigen ter bescherming. Het betekent niet dat Engeland deelneemt aan gevechtsoperaties, maar de regering is hier niet open over.
Een Sentinel R-1 verkenningsvliegtuig van de RAF van het type die ook al tijdens de Libische oorlog aktief waren, is inmiddels (25 jan.) samen met een grondstation vanaf RAF basis Waddington gestuurd naar Mali. Het zal gaan opereren vanaf een basis in Senegal. Deze vliegtuigen beschikken over radar met hoge resolutie en GMTI (Ground Moving Target Indicators)
Bronnen: The Guardian (Nick Hopkins), The Rogue Adeventurer (N.R. Jenzen-Jones), Aviation Week (Tony Osborne), The Telegraph (Alex Spillius, Mike Pflanz)
Update: 29 jan. 2013 - The Guardian geeft een overzicht: 200 Britse militairen gaan buiten Mali Afrikaanse troepen uit de regio trainen, 40 extra zullen dat gaan doen voor de trainingsmissie van de EU in Mali zelf, 70 RAF-militairen voor de Sentinel plus 70 ondersteunende staf en technici gestationeerd in Senegal, 20 militairen voor het C-17 transportvliegtuig de komende drie maanden. De Britten hebben een gezamenlijk logistiek hoofdkwartier in Mali aangeboden, maar de Fransen vonden dat op dit moment niet nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten