donderdag 31 januari 2013

Westen richt zich op de dreiging uit de woestijn

20 jan. 2013 - De aanval van een gewapende fundamentalistische groep op de gasinstallatie bij In Amenas in Algerije vestigt de aandacht op pogingen van het Westen om de aktiviteiten van groepen als al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) te traceren en een halt toe te roepen. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken beschouwt nu Nigeria, Niger, Mauretanië, Algerije, Libië en zelfs Egypte als mogelijke doelwitten van de strijdgroepen.
De VS hebben al in 2010 Algerije geholpen bij het opzetten van een regionaal centrum voor het delen van inlichtingen in de Algerijnse stad Tamanrasset om de inspanningen de koördineren. De Britten willen samen met Afrikaanse landen een militaire basis inrichten aan de grens van Algerije en Mali, aldus een blauwdruk waar de Independent kennelijk enige inzage in heeft gehad.
Het Joint Special Operations Command van het Pentagon voert al enkele jaren geheime luchtverkenningen in de regio uit onder de kodenaam Creek Sand.
Bron: The Independent (Kim Sengupta, Brian Brady)
Update - Over de Algerijnse inlichtingendienst vertelde Robert Fisk al eerder in de Independent, dat tijdens de Russische interventie in Afghanistan de Algerijnen op verzoek van de Russen hun eigen mensen zouden hebben meegestuurd met de moedjahedien om te spioneren. Toen de Algerijnse strijders weer naar huis gingen kregen de spionnen opdracht om undercover bij de islamistische strijdgroepen te blijven. Tijdens de Algerijnse burgeroorlog zouden deze infiltranten zich ook aan wreedheden hebben schuldig gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten