donderdag 24 januari 2013

Opstand in Mali na tien jaar antiterreurbeleid van de VS

17 jan. 2013 - Walter Pincus vraagt zich in de Washington Post af wat er mis is gegaan met de langdurige Amerikaanse inspanningen om het terrorisme in Mali te bestrijden. Mali maakte al vanaf 2002 deel uit van het Pan Sahel Initiative (PSI) dat onder meer bedoeld was voor bescherming van de grenzen en terreurbestrijding. In dat kader gingen special forces van EUCOM, het Amerikaanse bevel in Europa, de militairen van Mali trainen.
In 2005 werd het PSI vervangen door het Trans-Sahara Counterterrorism Partnership (TSCTP). Tussen 2005 en 2008 kreeg Mali rond 37 miljoen dollar van dit programma, meer dan de helft voor militaire uitgaven.
Een van de aktiviteiten van het TSCTP was Flintlock, een gezamenlijke oefening van de VS met de legers van Algerije, Tsjaad, Mali, Mauretanië, Niger, Senegal en Tunesië. Later kwamen daar Boerkina Faso, Marokko en Nigeria nog bij. Ook Nederlandse troepen deden er een aantal keren aan mee. Het is vooral een special forces oefening.
In Mali werd Flintlock gehouden in 2007 en 2008. In 2009 kreeg Mali in dit kader militaire uitrusting voor 5 miljoen dollar, waaronder 37 pick-up trucks met verbindingsapparatuur, geschikt voor woestijnoorlog. In 2010 leerde het Malinese leger hinderlagen leggen in de woestijn. In 2012 werd Flintlock in Mali afgeblazen vanwege problemen in het noorden. De Nederlandse mariniers gingen niet. Na de coup in maart werd de militaire samenwerking met de VS beëindigd. De coupleider had een flink aantal militaire kursussen in de VS met glans doorlopen.
Bron: The Washington Post

Inmiddels meldt defensie in Nederland dat er deze maand al weer 55 militairen van het Korps Commandotroepen (KCT) en het Korps mariniers naar Afrika vliegen voor Flintlock 2013, ook deze keer niet in Mali. Ze gaan samen trainen met kollega's in Senegal en Boerkina Faso. Vanaf 14 februari verplaatsen de meesten zich naar Mauretanië voor de afsluitende oefening. Het gaat allemaal door tot 8 maart. Nederland doet voor de zesde keer mee aan Flintlock.


Voor meer over de Nederlandse bijdrage aan Flintlock zie: Broekstukken, Nederlanders in War on Terror....in Afrika

Update: De Guardian voegt er aan toe dat de Toeareg-kommandanten van drie van de vier onderdelen van het Malinese leger die in het noorden aktief waren toen puntje bij paaltje kwam onmiddellijk overliepen naar de opstandelingen.met hun soldaten, wapens en uitrusting. Nog 1600 andere overlopers van het Malinese leger sloten zich daarna bij hen aan.
Coupleider Sanogo had deelgenomen aan het International Military Education and Training programma (IMET) van het Pentagon. Hij kreeg een basisopleiding in Fort Banning, Georgia, Engelse taalkursus in Lackland AFB, Texas, kursus inlichtingen in fort Huachuca, Arizona en een hogere opleiding bij de mariniers in Quantico, Virginia.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten