donderdag 27 december 2012

Tsjaad zet troepen in om de rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek te bestrijden

19 dec. 2012 - Tsjaad heeft zwaarbewapende troepen met 20 voertuigen gestuurd naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) om te helpen in de strijd tegen rebellen die de diamantstad Bria hebben bezet. President Bozize van de CAR had om hulp gevraagd. Tsjaad heeft al enkele keren in het land geïntervenieerd en Bozize ook geholpen om aan de macht te komen in 2003 (coup) en 2010 (verkiezingen). Het leger van Tsjaad heeft uitgebreide gevechtservaring. De rebellenkoalitie Seleka beschuldigt de president van de CAR ervan zich niet te houden aan een wapenstilstand uit 2007 waarbij politieke gevangenen vrij zouden komen en strijders die de wapens neerlegden zouden worden betaald.
Bron: BBC News
Update: 29 dec. 2012 - Frankrijk stuurt 150 soldaten extra naar de CAR. Ze gaan naar de hoofdstad Bangui om Franse (1200) en Europese burgers te beschermen. Het is een compagnie parachutisten, die als voorzorgsmaatregel is verplaatst vanuit Libreville (Gabon). Er waren al 250 Franse soldaten op de basis M'poko van de luchthaven in Bangui in het kader van Operatie Boali.
Bron; Le Monde
2 jan. 2013 - Gabon, Congo-Brazzaville en Kameroen hebben elk 120 troepen toegezegd voor de multinationale Afrikaanse vredesmacht FOMAC in de CAR. Het gaat om de bescherming van de strategische stad Damara, 75 km ten oorden van de hoofdstad. De eerder gestuurde Tsjadische militairen horen ook bij FOMAC.
6 jan. 2013 - Ook Zuid-Afrika gaat 400 militairen naar de CAR sturen om het regeringsleger te helpen. Inmiddels zullen binnenkort in Gabon onderhandelingen tussen Regeng en rebellen beginnen.
Bron: Associated Press

Geen opmerkingen:

Een reactie posten