maandag 10 december 2012

Pentagon plant multinationale militaire operatie in Mali

6 dec. 2012 - Tijdens een hoorzitting van de Senaat is bekend geworden dat de militaire planners van het Pentagon begonnen zijn met de voorbereidingen voor een interventie in Mali door duizenden troepen uit West-Afrika en Mali met steun van de VS, eventueel in de vorm van transportvliegtuigen of luchtsteun. Direkte militaire steun aan Mali door de VS is verboden omdat er een staatsgreep in het land is geweest.
Het VS-leger voerde al jaren verkenningsvluchten uit boven Mali met kleine turboprop vliegtuigjes zonder kenteken die zijn uitgerust met sensors om de bewegingen van moslimextremisten te volgen. De vliegtuigjes worden gevlogen door burgerpersoneel van kontraktanten. Dit is het programma Creek Sand, dat wordt uitgevoerd vanuit Burkina Faso. Na de coup verbood de Amerikaanse ambassadeur in Mali verdere vluchten. Sommigen van de vliegtuigen zouden nu aktief zijn in Niger om de smokkelaars en islamistische strijders op weg van Libië naar Mali via de Sahara in de gaten te houden.
Het Pentagon kan nog steeds met Orions P-3 spionagevliegtuigen en Global Hawk drones boven Mali spioneren. Maar die moeten uit Europa komen en hebben elke keer toestemming nodig van tussenliggende landen zoals Algerije.
Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten