maandag 22 oktober 2012

Rusland wordt tweede wapenleverancier van Irak

9 okt. 2012 - Irak heeft dit jaar voor 4,2 miljard dollar aan wapenkontrakten met Rusland afgesloten. Daarmee wordt Rusland - ooit de belangrijkste leverancier van wapen voor Saddam Hoessein - de tweede verschaffer van wapens voor het Iraakse leger na de VS. Het zou onder meer gaan om dertig Mi-28 gevechtshelikopters en 42 Pantsir-S1 luchtdoelraketten. Ook zou Irak in de toekomst MiG-29 gevechtsvliegtuigen en zware pantservoertuigen willen aanschaffen.
Bron: BBC
UPDATE - De Iraakse krant Azzaman citeert een lid van de defensiekommissie van het Iraakse parlement, Hakim al-Zamili van de sadristische stroming. Hij zegt dat het onder meer gaat om luchtafweer en radars die zullen worden geïnstalleerd in de autonome Koerdische regio om de schendingen van het luchtruim door de Turkse luchtmacht tegen te gaan. De Koerdische regionale regering zal hier vermoedelijk wel problemen mee hebben. Volgens Zamili bestrijkt de tot nu toe door de VS geleverde luchtverdediging maar 40-50% van het grondgebied en houden de Amerikanen zich ook niet aan hun afspraken.
UPDATE 2 (11 nov. 2012 ) De deal zou volgens de Moscow Times op losse schroeven staan vanwege verdenkingen van korruptie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten