vrijdag 7 september 2012

Spion voor de Russen?

22 aug. 2012 - In de zaak van de van spionage verdachte ambtenaar van buitenlandse zaken Raymond P. (60) heeft bij de Haagse rechtbank een pro-formazitting plaatsgevonden. P,. wordt ervan beschuldigd zeven jaar lang geheimen te hebben doorgespeeld aan een Duits echtpaar, dat voor de Russische SVR, de opvolger van de KGB, werkte, Andreas en Heidrun H. Hij zou hiervoor in totaal zeker 90.000 euro hebben ontvangen. Een tip van de Duitse justitie na de ontmanteling van een spionnennetwerk in de VS leidde tot de strafzaak. P. zou onder meer een interne telefoonlijst van het ministerie, gegevens van de Basisvoorziening Vreemdelingen (een landelijke database) en informatie over de seksuele geaardheid en gezondheidstoestand van kollega's hebben doorgegeven.
P. beriep zich op zijn zwijgrecht. Zijn lezing is dat hij de Duitsers had geholpen bij het zoeken van een vakantiewoning in Zeeland en daartoe gegevens op USB-sticks had gezet. Volgens zijn advokaat was het geld afkomstig van diamantverkoop. Justitie meent dat op de USB-sticks sporen zijn aangetroffen van P's komputer en van de Russische geheime dienst.
De rijksrecherche reist binnenkort af naar Hongkong voor onderzoek naar de schuldenpositie van P. Jusititie denkt dat dit de verklaring is voor de spionageaffaire. P. was daar van 2004 tot 2008 vice-consul.
De zaak zal volgens De Telegraaf op 6 november voorkomen. Het hoofd van de AIVD moet nog worden gehoord. De AIVD heeft een ambtsbericht over P. uitgebracht.
Bron: De Volkskrant (Elsbeth Stoker)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten