dinsdag 7 augustus 2012

Egypte stuurt gevechtshelikopters naar de Sinaï

6 aug. 2012 - Egypte heeft een tweetal gevechtshelikopters naar de stad El-Arish gestuurd om te helpen bij de jacht op strijders die betrokken waren bij een aanval op Israël vanuit de Sinaï waarbij 16 Egyptische militairen werden gedood. Het vredesverdrag tussen Egypte en Israël van 1979 beperkt het aantal troepen en het type wapens dat Egypte in de Sinaï mag inzetten. In het verleden heeft Israël ingestemd met Egyptische troepenversterkingen in dit soort situaties, maar het is onduidelijk of dit ook in dit geval is gebeurd. Na de val van Moebarak willen veel Egyptenaren dat deze afspraak gewijzigd wordt.
Egypte heeft ook direkt na de aanval de grensovergang naar Gaza bij Rafah gesloten. De geluiden uit Gaza over mogelijke deelname van militanten uit dit gebied aan de aanval zijn tegenstrijdig.
Bron: Associated Press
UPDATE: 8 aug. 2012 - Egyptische Apachehelikopters hebben luchtaanvallen uitgevoerd in de Sinai waarbij een twintigtal strijders zouden zijn gedood. De aanvallen vonden plaats bij het dorp Tournah en de naburige stad Cheikh Zouwayid. Het ging om een gekombineerde operatie met grondtroepen van de 2e infanteriedivisie. Sinds de Jom Kipoeroorlog van 1973 heeft het Egyptische leger dergelijke akties niet meer uitgevoerd in de Sinaï.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten